luni

De ce sa alegem pentru copii numele ANDREI si ANDREEA?



Sfantul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tarii noastre in zona Marii Negre si Dobrogea, fiind considerat patronul spiritual al romanilor. Traditiile si obiceiurile legate


De ce sa alegem pentru copii numele ANDREI si ANDREEA?
sf andrei, sfantul andrei, numele de andrei, numele de andreea, andrei, andreea, 

Sfantul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tarii noastre in zona Marii Negre si Dobrogea, fiind considerat patronul spiritual al romanilor.
Traditiile si obiceiurile legate de aceasta importanta sarbatoare se refera la noaptea vrajilor si a farmecelor si la efectele salvatoare ale usturoiului.
Andrei si Andreea sunt cele mai des intalnite nume de copii. Ce origine au si ce inseamna?
Alegerea numelui unui copil este un moment foarte important atat pentru parinti, cat si pentru destinul celui care-l va purta. Se spune ca frumusetea si rezonanta unui nume isi pune amprenta asupra destinului purtatorului. Mai mult decat atat, studiile demonstreaza ca la nivel subconstient oamenii incearca sa se comporte in conformitate cu semnificatianumelui.
Ca urmare, parintii au devenit foarte selectivi in alegerea numelui copilului si cauta cat mai multe informatii in acest sens. Unul dintre cele mai frumoase nume pentru fete si baieti, cu rezonanta crestina si cu semnificatie speciala pentru Romania este Andrei, cu varianta feminina Andreea.
Numele Andrei prvine din grecescul „andreas" care inseamna "razboinic". O alta semnificatie poate porni tot de la un termen grecesc "andros" care se traduce prin "curaj, indrazneala".
Cei doi termeni s-au raspindit in toata lumea si in toate culturile sub diferite variante: Andrea, Andreea, Andreia, Andreas, Andras, Andry, Andra, Andre, Andreiana, Andreiasu, Andrey, Andryana, Andru, Andrusca, Andri, Andreica, Andrutu, Indrea, Undrea.
In Romania se folosesc diferite variante, chiar si pentru numele de familie, iar „undrea” este denumirea populara a lunii decembrie.
Cel mai cunoscut reprezentant al acestui nume este „cel dantai chemat” din cei 12 apostoli ai lui Iisus, Sfantul Apostol Andrei, fratele Sfantului Pavel. Sfantul Andrei a propovaduit credinta in Iisus Hristos si a sfarsit prin rastignirea sa pe o cruce in forma de X numita si "Crucea Sfantului Andrei".
In traditia populara se spune ca data de 30 noiembrie este "capul de iarna", iar noaptea de Sf. Andrei este noaptea lupilor. In aceasta zi de mare sarbatoare nu se lucreaza deloc in casa si in gospodarie, nu se matura, nu se da gunoiul afara din casa, nu se da de pomana si nu se da cu imprumut. Pentru a apara locuinta de lupi, trebuie sa se unga usa, poarta, clantele si ferestrele cu usturoi.
Pentru ca la miezul noptii de Sf. Andrei se deschid cerurile, se crede ca atunci ies si umbla strigoii, spirite ale mortilor. Bantuie casele oamenilor, dar se indeparteaza cand simt mirosul de usturoi.  Toate vasele si canile din casa trebuie sa stea cu gura in jos.
Tot in noaptea de Sf. Andrei se pot face vraji si farmece. De exemplu, fetele care vor sa stie daca se marita curand isi pun sub perna grau si daca viseaza ca cineva le ia graul, atunci se vor marita. Altele isi afla ursitul punand un fir de busuioc sub perna si se pare ca in vis apare imaginea alesului.
Nu uitati!
Traditional este ca in seara Sfantului Andrei sa se puna grau la incoltit intr-un vas pentru fiecare membru al familiei in parte. Cel al carui grau va creste semet si inalt, va fi sanatos si norocos tot anul.

De retinut!
Cand aleg numele unui copil, de multe ori parintii sunt influientati de numele unei actrite, al unui cantaret, al unui personaj dintr-o carte, al unui erou dintr-un film sau al unei vedete TV.
Cred ca el va pastra ceva din gloria si stralucirea celebritatilor care l-au transformat in renume. Iata o lista: Andreea Esca, Andreea Marin Banica, Andreea Raicu, Andreea Raducan, Andrei Serban, Andrei Pavel, Andrei Blaier, Andrei Plesu, Andrei Saguna, Andrei Zinca, Andre Agassi, Andre Gide, Andre Malraux.


sursa http://www.prokid.ro/stiri

miercuri

Botezul. Ortodox si Catolic.

Botezul reprezinta primul mare eveniment din viata copiilor nostri, si in functie de religie, traditie sau obiceiuri personale presupune o serie de reguli care ii pune adeseori pe parinti in dificultate. Acest articol este aici ca sa va indrume pe calea cea buna si ca sa va ajute sa va faceti o idee despre viitorul eveniment. Insa sfatul nostru este sa discutati si cu preotul Bisericii unde va avea loc botezul, si cu o persoana mai varstnica, in cazul in care sunteti interesati in a respecta si traditia locala.
Dupa cum spuneam si la inceput, regulile botezului difera in primul rand in functie de religie. Fara a face discriminare acest articol va tratat doar regulile specifice celor doua religii crestine: ortodoxismul si catolicismul, deoarece aceastea doua sunt cele mai intalnite la noi.

Botezul ORTODOX

Cand se face botezul ortodox?

Preotii spun ca perioada cea mai prielnica in a boteza copilul este intre 8 si 42 de zile de la nasterea sa. Insa, in ultima vreme, din ce in ce mai multi copii sunt botezati la varste mai intainte (chiar si la un an), fara ca acest lucru sa fie o problema. Recomandabil ar fi sa fie facut dupa 40 de zile pentru a-i fi permis si mamei sa asiste la ceremonie.
Botezul poate fi oficiat in orice zi a saptamanii (cu unele exceptii, in functie de biserici) desi unii preoti recomanda sa fie programat intr-o zi de sarbatoare, imediat dupa Liturghie. Dar nu va impune nimeni asta, deci puteti alege data care vi se pare cea mai potrivita, atat voua ca parinti cat si persoanelor care sunt invitate.
Vorbeam mai sus de exceptii: unele Biserici nu oficiaza botezuri miercurea si vinerea sau in timpul posturilor mari.

Unde se face botezul ortodox?
Orice Biserica ortodoxa va place. Daca tineti la traditie atunci puteti alege Biserica unde ati fost dumneavoastra botezata, sau tatal copilului. Puteti alege o Biserica a carei nume sa corespunda cu cel al copilului, in cazul in care i-ati pus un nume de Sfant sau Biserica unde v-ati cununat. Daca sunteti mai religiosi puteti chiar alege o manastire!

Indatoririle parintilor
In cazul Botezului, greul cade pe nasi si tehnic parintii doar ar trebui sa se bucure de evenimentul in sine. Ei bine, acum nu prea mai este asa! Daca doriti ca totul sa iasa perfect, si nu va permiteti sa anagajati o firma specializata, trebuie sa lucrati cot la cot cu nasa si sa puneti la punct toate detaliile.
Nu sunt tocmai indatoriri, dar sunt lucruri de care trebuie sa va ocupati personal:
  • in primul rand trebuie alesi nasii pentru cel mic: fie nasii de cununie, fie dintre prietenii apropiati sau rude. Nu este necesar ca cei doi sa formeze un cuplu si mai nou copilul poate avea si un singur nas sau nasa. De asemenea, prin unele zone se poarta alegerea mai multor perechi de nasi. Decizia va apartine! Trebuie doar sa fiti siguri ca viitori nasi sunt persoane de nadejde, pe care va puteti baza pentru ca ei sunt cea de-a doua pereche de parinti pe care copilul ii primeste, cei spirituali.
  • alegerea Bisericii unde va avea loc botezul (deja am discutat despre asta) si programarea datei si orei din timp
  • alegerea locatiei unde va avea loc petrecerea de dupa Botez: poate fi acasa, la un restaurant sau oriunde va place.
  • alegerea si trimiterea invitatiilor. Acum pe piata sunt sute de modele din care puteti alege, sau daca aveti inspiratie va puteti crea o invitatie personalizata (ceea ce si recomand de altfel!).
  • alegerea meniului si a muzicii. Aici va orientati in functie de gusturi si de locatia aleasa. Daca organizati ceva mai restrans acasa atunci un bufet suedez ar fi mai potrivit, pe cand la un restaurant puteti alege ceva mai complex;
  • aducerea certificatului de nastere al copilului la Biserica (unele biserici chiar cer si o copie dupa acesta);
  • cumpara un cadou nasilor drept multumire pentru ca devin parintii spirituali ai copilului lor.
 Dupa cum vedeti sunt destule de facut, si cu siguranta la lista asta se vor mai aduga si alte multe alte maruntisuri si detalii de ultim moment. Important e sa nu va incalciti in ele si sa uitati de ceea ce este mai important: botezul in sine. Savurati fiecare moment, pentru ca acesta este un eveniment unic.
Inca un sfat: faceti cit mai multe poze!

Indatoririle nasilor:

Aici incepe o lista lunga, pentru ca nasii sunt principalii responsabili de acest eveniment. Bineinteles ca in functie de zona si de preferinte se mai pot adauga si altele la lista, dar in mare, urmatoarele sunt indatoririle lor.
  • trebuie sa se spovedeasca si sa se impartaseasca inainte de Botez
  • sa cumpere vin si fursecuri pentru a servi in Biserica
  • lumanarea de botez (preferabil ornata cu flori naturale)
  • pentru preot trebuie cumparate: un prosop, un sapun, o sticla de ulei (optional de masline) si una de vin.
  • trusou pentru copil:
  1. de imbracat din cap pana-n picioare, inclusiv pampers
  2. crijma sau panza de mir (panza alba pe care se scoate copilul din cristelinta)
  3. o paturica (mai ales daca este sezonul rece)
  4. 1 metru de fasa (albastra pentru baieti, rosie pentru fete)
  5. marturii de pus in piept invitatilor (optional, doar in unele zone se practica).
  6. Uneori se mai poate cere si un buchet de busuioc pentru a fi stropit copilul cu el si de care se va lega apoi fasa.
  • de asemenea nasii se ocupa de partea financiara a Botezului: slujba la Biserica si tot ce presupune ea este sustinuta de ei. In unele locuri se poarta ca acestia sa plateasca si petrecerea de dupa, sau sa imparta suma cu parintii;
  •  Nasa trebuie sa stie Crezul.
 Traditii la botezul ortodox:

Va oferim aici o lista a celor mai intalnite obiceiuri, desi ele pot varia foarte mult:
  • crijma trebuie pastrata si poate fi folosita fie ca prosopel, cerssaf sau poate fi confectionat ceva pentru copil din ea. Important e sa fie folosita
  • din uleiul sfintit care este oferit dupa slujba trebuie uns copilul cu cate o picatura dupa fiecare baita
  • daca copilul nu are deja in certificatul de nastere trecut un nume de sfant atunci preotul sau nasii trebuie sa ii aleaga unul
  • unele Biserci au adaugat recent o cerinta noua: adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca copilul este apt pentru botez, pentru a evita orice posibil risc de imbolnavire
  • la Biserica copilul este dus de moasa, eventual imbracat in hainute cumparate de aceasta si se intoarce acasa in cele cumparate de nasi
  • daca vreti sa aiba copilul gropite nasa trebuie sa-i sarute obrajii inainte de botez
  • copilul nu trebuie pupat pana a doua zi dupa botez
  • daca este posibil, copilul nu trebuie schimbat de haine pana a doua zi
  • cand aduce copilul acasa, Nasa ii da copilul mamei de trei ori peste prag spunand: “ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin”.
Botezul CATOLIC

Nu exista diferente fundamentale intre botezul ortodox si cel catolic, esenta si scopul lui este acelasi, insa sunt unele mici deosebiri pe care vi le prezentam aici.
Cand se face botezul catolic?

Aici religia este mai permisiva, lasand la indemana parintilor o perioada mai lunga de timp (chiar si cativa ani) pentru a-si boteza micutul. Totusi majoritatea parintilor opteaza sa-l boteze in primele luni de viata.

Deosebiri la catolici fata de ortodocsi:
  • mama tine in brate copilul pe durata slujbei
  • nasii trebuie neaparat sa fie tot de religie catolica (chiar sunt intrebati pe parcursul slujbei daca cred in Biserica Catolica)
  • copilul nu este cufundat de 3 ori in apa ca la ortodocsi ci este doar stropit de 3 ori pe crestet in timp ce preotul face semnul crucii
  • preotul aprinde lumanarea pe care o inmaneaza nasului
  • slujba poate fi personalizata cu mici discursuri tinute atat de nasi, cat si de parinti sau de preot
  • la intrarea in Biserica parintii trebuie sa declare public numele copilului
 Dupa cum bine vedeti reguli sunt multe si te poti pierde usor in amanunte. Mai intai de toate ganditiva la micut si la ceea ce are el nevoie si  mai apoi la restul amanuntelor. Daca copilul este fericit si linistit atunci puteti declara evenimentul un succes!
Autor: Mami_Isis.

Tradiţii şi obiceiuri legate de prima băiţă a bebeluşului

Exista un adevarat ritual al primei baite a bebelusului la romani, transmis din generatie in generatie.
Acest ritual se refera mai degraba la prima baita facuta imediat dupa botez, de catre nasi. Totusi, din ce in ce maii multi parinti aleg sa respecte macar o parte a obiceiurilor despre care va vom povesti, chiar la prima baita pe care le-o fac bebelusului lor.
Traditia spune ca, in apa primei bai a bebelusului,  trebuie sa se puna:
  • Busuioc - sa fie atragator copilul, mai ales daca este fata;
  • Grau - sa fie cinstit;
  • Marar - sa fie placut ca mararul in bucate;
  • Menta si romanita - sa creasca usor si sa fie sanatos;
  • Maciulii de mac - sa doarmă bine;
  • Seminte de canepa - sa creasca repede;
  • Pene - sa fie usor ca pana;
  • Petale de flori;
  • Apa sfintita - sa fie copilul curat ca aceasta;
  • Lapte dulce;
  • Zahar;
  • Oua - sa fie sanatos si plin ca oul, care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie de-a 2-a zi;
  • Metale si/ sau pietre pretioase;
  • Bani - ca in viata copilul sa aiba parte de avere.
Moasa, după ce - conform traditiei - scoate banii, se duce si pune apa de la baia copilului la radacina unui mar sau par pentru a creste copilul frumos si sanatos ca pomul respectiv. Apoi moasa se aseaza pe covata intoarsa si femeile o inconjoara de 3 ori, dansand si chiuind. După toate acestea, moasa trebuie sa sara peste covata, cantand si provocandu-le pe nepoatele care-si doresc un copil astfel:
“Hai, sariti peste covata,
S-aveti si voi cate-o fata
Dar sariti mai ‘naltisor,
S-aveti si cate-un fecior.”

La sfarsit, ea duce copilul si-l da nasilor, care-i pun bani pe piept, dupa care il da mamei, care o cinsteste cu un pahar de rachiu, simbol ca se mai intalneste inca o data, cand moasa are datoria de a organiza o “mica petrecere” cu nepoatele sale, in cinstea nou-nascutului.
A fi moasa reprezinta o meserie in zilele noastre, intalnita in maternitati spitalele de obstretica-ginecologie. Moasele secolului XXI sunt cadre medicale si nu tin, decat foarte dar, legatura cu familia nou-nascutului dupa nastere.
In Biserica Ortodoxa, spre exemplu, moasa poate fi o ruda de sex feminin a bebelusului, care ajuta nasa in timpul slujbei de botez. Aceeasi persoana poate sa joace rolul moasei si in timpul primei baite de dupa botez.

Băiţa de a 2-a zi după botez




A doua zi după botez se face “scalda copilului” sau “scoaterea din mir a copilului”. Acest obicei se face de către moaşă, naşă şi mamă, împreună cu mai multe femei: rude, vecine, prietene. Această baie este foarte importantă pentru copil, fiind plină de semnificaţie. Apa trebuie să fie neîncepută, scoasă la răsăritul soarelui.
În apă se mai pun:
• flori - ca să fie copilul frumos
• bani - ca să aibă bogăţie
• apă sfinţită, ca sa fie copilul curat ca aceasta
• ou - ca să fie sănătos şi plin ca oul (care trebuie să rămână întreg, mama copilului urmând să-l pună în apa de baie din ziua următoare)
• pietre - ca să fie puternic
• seminţe (grâu, porumb, etc.)- ca să fie norocos şi să fie cinstit
• busuioc - să miroasă frumos
• miere - să fie dulce la vorbă şi bun la suflet
• lapte - ca să fie proaspăt
• o picătură din lumânarea de la botez
• inel - să aibă părul creţ şi noroc în dragoste
• mărar - să fie plăcut ca mărarul în bucate
• mentă şi romaniţă - să crească uşor şi să fie sănătos
• floare de mac - ca să doarmă bine
• seminţe de cânepă - ca să crească repede
• pene - ca să fie uşor ca pana
• bijuterii - ca în viaţă copilul să aibă noroc şi parte de avere
• argint - ca el să fie curat, nepătat
• orez - să fie prosperÎn cădiţă se pune faşa de la Botez.

Naşa mai pune şi bani sub cădiţă. Pe perioada îmbăierii trebuie ţinută aprinsă lumânarea de botez. După ce s-a scăldat copilul, faşa se pune la uscat la oglindă, iar apa se aruncă înaintea soarelui sau la rădăcina unui copac roditor, peste flori, pe un loc curat sau într-o apă curgătoare. Astfel, copilul va fi curat toată viaţa.
După baie, se unge bebeluşul cu ulei sfinţit (dat de la Biserică) şi se descântă cu crenguţa de busuioc:
- pe la ochi "să vadă lucruri bune şi frumoase",
- pe la urechi "să audă numai învăţăminte şi să ia aminte la ele",
- pe la gură " să vorbească cuvinte înţelepte şi să ştie a respecta pe cei din jur",
- pe la mânuţe "să fie harnic şi priceput",
- pe piept "să fie iubitor şi cu suflet mare",
- pe cap "să fie deştept şi luminat",
- pe picioare "să îl ducă acolo unde trebuie şi să îl aducă mereu acasă, lângă cei dragi”.

Apoi naşa şi invitaţii bagă bani în hăinuţele copilului, ca să aibă noroc şi se stă la masă, unde invitatele aduc ce mai vor şi ce pot să dea copilului; în special hăinuţe.

Finii dau naşei un prosop şi săpun, pentru ca mama copilului proaspăt botezat “să spele” naşa după băiţă şi încă un prosop pentru cea care dă copilul, adică moaşa. Naşii aduc alte hăinuţe finuţului şi...cadoul.

Obiceiuri de Botez



Cele mai importante lucruri de care să ţii cont pentru BOTEZ

1. Se recomandă ca un nou-născut să fie botezat după ce „ a împlinit “ 40 de zile. Nu este indicat ca mama să participe la Botez dacă el are loc mai devreme de această perioadă, din cauza condiţiei sale de lăuză.
La opt zile după naştere, în mod tradiţional, mamei i se face aşa-numita rugăciune pentru lăuze şi tot atunci se pune numele pruncului, pentru care se rostesc rugăciuni. Este bine ca cei din familie şi naşii copilului, care urmează să fie botezat, să se spovedească şi să se împărtăşească înainte.

2 . Programarea la Biserică - de obicei, părinţii aleg să-şi boteze copilul în aceeaşi biserică în care s-au căsătorit. Cineva din familie, tatăl copilului sau naşul, poate merge să vorbească cu preotul pentru a stabili data Botezului şi a face programarea.
Conform tradiţiei, dacă în ziua respectivă sunt mai mulţi candidaţi la botez în Biserică, băieţi şi fete, se vor boteza mai întâi băieţii. Nu este vorba despre vreo discriminare, aşa cum ar putea crede mamele de fetiţe. Băieţii sunt botezaţi primii conform credinţei că ar putea ajunge într-o zi, la rândul lor, slujitori ai Bisericii. Respectaţi-vă programarea şi nu întârziaţi!

3. Calendar religios
Înainte de a oficia taina Sfântului Botez, trebuie să vorbiţi cu preotul parohiei alese de dumneavoastră pentru a vă face o rezervare pentru ocazia respectivă. Suntem alături de dumneavoastră şi vă ajutăm prezentându-vă calendarul religios pentru a şti în ce perioade nu se fac botezuri:
• în toate zilele de miercuri şi vineri de peste an;
· în ajunul Praznicelor Împărăteşti;
· în săptămâna dinaintea Postului Sfintelor Paşti;
· în postul Sfintelor Paşti;
· în Săptămâna Luminată;
· în Duminica Rusaliilor;
· în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel;
· în Postul Adormirii Maicii Domnului;
· Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul;
· Înălţarea Sfintei Cruci;
· în Postul Naşterii Domnului;
· De la Naşterea Domnului până la Botezul Domnului.
Interdicţia este legată de faptul că, de obicei, după orice Botez, urmează un mare petrecere.

4. Un prosop şi un săpun - vor fi folosite de către preot. Acesta face o spălare rituală înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului. Prosopul şi săpunul constituie şi un soi de ofrandă din partea naşilor pentru preot.

* Contactaţi-ne pentru ofertele de Trusou-uri pentru Botez

5. Un mănunchi de busuioc - cu care se va stropi pruncul şi se va lega faşa de Botez. Busuiocul este o plantă aromată folosită în ritualurile bisericeşti din vremuri străvechi, planta crescând şi în Israel. O altă semnificaţie a mănunchiului de busuioc este legată de faptul că planta este vie, este o parte a naturii şi întregeşte cu viaţa un ritual.

6. O sticlă cu ulei. Poate fi orice fel de ulei - el va fi sfinţit şi folosit pentru ungerea cu „ untdelemnul bucuriei “ din timpul Botezului. Vă oferim variante gata ambalate şi decorate minunat. Pentru detalii ne puteţi contacta.

* Contactaţi-ne pentru ofertele de sticluţe pentru Botez

7. o lumânarea - poate fi una simplă, obişnuită, cel puţin, la începuturile creştinismului, aşa era. Împodobirea ei semnifică bucuria prilejuită de faptul că un prunc va fi botezat. Crinul, de exemplu, este considerat simbolul Fecioarei Maria. Se poate pune de asemenea brăduţ, pentru ca micuţul să fie sănătos şi viguros ca un brad, floarea-miresei, ca să nu aibă cununiile legate, ferigă - pentru spor. Cu lumânarea (cu fumul lumânării) se va face semnul crucii deasupra uşii şi va putea fi stinsă.
Oricât de bucuroşi aţi fi, nu vă grăbiţi să aruncaţi toate veniturile familiei pe lumânarea de Botez sau să folosiţi în aranjament toate florile Pământului! Rezultatul ar putea fi contrar celui scontat. Împodobirea lumânării nu este o probă într-o competiţie! Ghidaţi-vă după principiul mai puţin e întotdeauna mai mult!

* Contactaţi-ne pentru ofertele de Lumânări pentru Botez


8. O pânza de Botez - trebuie să fie albă. În pânză va fi învelit pruncul după Întreita Scufundare. Cel mic va avea nevoie de confort şi siguranţă şi trebuie învelit bine. Culoarea albă a pânzei simbolizează puritatea Bisericii şi a Credinţei, dar şi curăţenia şi puritatea noului botezat. În ultimii ani, locul pânzei albe a fost luat de prosoape, mult mai practice, iar culoarea variază şi ea; se obişnuieşte ca fetiţelor să li se cumpere faşă de botez roz, iar băieţilor - una bleu, acestea fiind culorile asociate în mod tradiţional fiecărui sex în parte. Nici un preot nu va refuza să vă boteze copilul dacă nu aveţi un prosop sau o pânză albă, dar ar fi de preferat să respectaţi culoarea tradiţională.

* Contactaţi-ne pentru ofertele de Trusou-uri pentru Botez

9. Certificatul de naştere al copilului ( originalul şi o copie pe care o lăsaţi preotului)- nu uitaţi de el! Cu toată agitaţia pe care o implică pregătirile pentru un eveniment de o asemenea amploare, este posibil să uitaţi acasă certificatul de naştere al copilului. Preotul vi-l va cere înainte de slujbă.

10. Adeverinţă medicală de la medicul de familie sau de la pediatrul care are sub supraveghere copilul care trebuie să ateste că cel mic este apt pentru botez, adică nu suferă de nici o boală care s-ar putea agrava în timpul botezului sau care ar putea pune în pericol sănătatea celorlalţi copii ce urmează să fie botezaţi în aceeaşi cristelniţă. Din ce în ce mai mulţi preoţi cer părinţilor celui care urmează să fie botezat această adeverinţă. Apa în care sunt botezaţi copiii nu se schimbă de la un „ candidat “ la altul şi, din păcate, nu puţine sunt cazurile mamelor iresponsabile, care nu se prezintă cu cel mic în cabinetul pediatrului şi nu îi fac vaccinurile necesare. Preoţii au recurs la această soluţie, de a cere o adeverinţă care să ateste că cel mic este „ apt pentru botez “ , pentru a-i proteja pe micuţii care sunt aduşi spre creştinare.

11. Obligaţiile naşilor :
Naşii sunt părinţii spirituali ai copilului. Ei mărturisesc, se leapădă de păcatul strămoşesc, de cele rele şi se închină lui Isus, creştinând copilul. Se spune că dacă este fetiţă, atunci va boteza un naş, dacă este băiat, copilul va avea o naşă. Înainte de a intra în Biserică, naşa sau naşul trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească, pentru a fi curat în faţa lui Dumnezeu.
Ce trebuie să cumpere:
- hăinuţele în care va fi scos din Biserică bebeluşul ( nu uitaţi de pampers)
- lumânarea de botez (* Contactaţi-ne pentru ofertele de Lumânări pentru Botez)
- pânza albă în care va fi scos copilul din apă + faşa (panglica roz /bleu) de aproximativ 1 m lungime (*Contactaţi-ne pentru ofertele de Trusou-uri pentru Botez)
- cruciuliţe pentru pus în piept (mărturii) (* Contactaţi-ne pentru ofertele de mărturii pentru Botez)
- săpun şi prosop pentru preot (* Contactaţi-ne pentru ofertele de Trusou-uri pentru Botez)
- ulei (* Contactaţi-ne pentru ofertele de sticluţe pentru ulei pentru Botez)
- vin
- naşul cercei dacă e fetiţă
- naşa lănţişor(cruciuliţă) dacă e băieţel

12. Obligaţiile Părinţilor:
- plătesc taxa de botez
- cumpără un cadou naşilor ( opţional) ) * Contactaţi-ne pentru ofertele de ursitoare pentru Botez

13. Când ajunge acasă, nou-născutul este pus în pragul casei, iar naşa îi zice mamei înainte ca aceasta să-l ia de jos: „Păgân mi l-ai dat, creştin ţi l-am adus”.

14. Ursitoarele - După naştere, în tradiţia populară, fiecare copil îşi primeşte destinul de la ursitoare. Ele sunt fiinţe magice, surori cu ielele pe care nimeni nu le-a văzut şi prea puţini le-au auzit. Un lucru e sigur – ceea ce sortesc ele, întotdeauna se îndeplineşte. În Moldova, unii oameni spun că sunt trei ursitoare, alţii şapte, alţii nouă sau doisprezece ; în Transilvania s-ar auzi de trei, şapte, nouă sau unsprezece ursitoare sau urători, urzători. Cei din Oltenia cred că sunt trei ursitoare sau zâne, toate femei, una mică, alta mijlocie şi una mare.

Cele trei sau patru ursitoare urează copilului de bine în viaţă, carieră şi familie. Pe un fond muzical, cu ajutorul unui text în versuri personalizat, ursitoarele, interpretate de animatoare profesioniste, vă vor emoţiona şi vă vor amuza pe dumneavoastră şi invitaţi !

Ursitoarele în credinţă românilor



"... Dupa ce i-au tors firul vietii, daca copilul s-a nascut într-un ceas bun prind a cânta un viers foarte frumos, voios si placut si a-i ursi de bine si...apoi încep pe rând a-i da, una minte si noroc, alta frumusete sau urâciune, alta bogatie sau saracie, glorie sau robie, mai pe scurt a ursi soarta noului nascut

Ursitoarele, dupa credinta românilor din cele mai multe parti sunt trei fete mari, sau mai bine zis trei zâne surori care ursesc viata si croiesc soarta fiecarui prunc nou nascut. Pe lânga numirea colectiva de „ursitoare“, fiecare din aceste trei fete fecioare curate, nepatate, pe jumatate sfinte si nemuritoare, mai are înca câte o numire a sa proprie si anume : cea mai mare „ursitoare“ si „ursita“, cea mijlocie „soarte“ iar cea mica, mai serioasa si mai rea dintre toate, „moarte“. O sama de români spun însa ca ursitoarele ar fi numai doua la numar.

Îmbracamintea ursitoarelor e lunga, alba si întretesuta cu fluturi si cu fire de aur. Cea mai mare însa adeseori umbla îmbracata înca într-o blana de aur, iar în brâu poarta o furca la care se afla legat un caier de lâna alba sau neagra amestecata cu matase si fire de aur si precum rup firul asa curma ele cum voiesc si zilele omului. Cea mijlocie tine în mâna dreapta o pereche de sorti iar cea mica o pereche de foarfeci.
( Simion Florea Marian - „Mitologie româneasca“ )

Ursitoarele vin întodeauna în saptamâna în care s-a nascut copilul, în noptile fara sot adica : a treia, a cincea si a saptea noapte; dupa spusele altora însa ele vin în cele dintâi trei nopti de dupa nastere si cu deosebire în cea dintâi; daca se întâmpla ca tocmai atunci femeia se trudeste sa nasca, asista chiar si la nasterea pruncului, iar dupa alte variante abia în a opta noapte îi croiesc ursita. Ora sosirii lor se crede de comun acord a fi miezul noptii când toti cei din casa dorm.

În timpurile mai vechi când oamenii erau mai buni si mai drepti, nu asa de rai, de invidiosi si de pacatosi ca în ziua de astazi, se zice ca multi le si vedeau când vin si le si auzeau cum ursesc, cu deosebire însa moasele care îi privegheau pe copiii nou-nascuti precum si pe mamele acestora. În timpul de fata însa nu se mai arata, pentru ca moasele si alte persoane din timpurile trecute care le vazusera au destainuit secretele lor, asa ca de atunci ele se feresc de ochii si urechile lumii.

Si deoarece nimeni nu stie si nu vede când vin ursitoarele, dupa credinta românilor din Muntenia, e bine ca atunci când un copil se naste si când se presupune ca se vor arata ursitoarele la fereastra, se se tina usile si ferestrele deschise. De asemenea e bine ca, 8 zile dupa ce se naste copilul, parintii lui sa fie veseli, caci daca sunt tristi se întristeaza si ursitoarele si cum vor fi ele în acele zile, asa va fi si viata copilului.

Dupa ce i-au tors firul vietii, daca copilul s-a nascut într-un ceas bun prind a cânta un viers foarte frumos voios si placut si a-i ursi de bine, iar daca s-a nascut într-un ceas rau nu numai ca prind a hauli si a cânta cu un viers foarte duios si trist dar încep sa-i urseasca de rau; apoi încep pe rând a-i da, una minte si noroc, alta frumusete sau urâciune, alta bogatie sau saracie, glorie sau robie, mai pe scurt a ursi soarta noului nascut spunând de-a fir-a-par ce are sa se întâmple si când va muri de ce moarte are sa moara.

Numele Ursitoarelor

Dupa unele credinte, ursitoarele se numesc:

  •  Ursitoarea - cea mai mare dintre ele, este cea care tine fusul si furca
  •  Soarta - este cea care-i prezice destinul pruncului
  •  Moartea, este cea care-i curma firul vietii


Desfăşurare




La un moment dat, dupa sosirea invitatilor, pe la mijlocul petrecerii, (recomandabil sa se fi scurs minim 90 de minute de la inceputul petreceri), se aude o muzica de poveste in fundal si intr-o atmosfera de basm, una cate una isi fac aparitia cele 3 ursitoare, plamadite din stele, luna si soare. 

Bebelusul va fi asezat in mijlocul incaperii,in bratele mamei sau a nasei, iar ursitoarele vor face un cerc in jurul lui si-si vor spune urarile.
Fiecare dintre ele aduce ginduri frumoase pentru minunea vietii tale.
Zinele ursitoare vin cu cele mai bune ginduri legate de noul nascut. Aduc cu ele Sanatatea, Fericire, Iubirea, Curajul, Intelepciunea, Succesul. Fiecare are cite ceva de daruit - daruri de pret pe care orice parinte si le-ar dori pentru copilul lui.
Doar ca asa cum se intimpla in povesti exista si o zina care nu a fost invitata la petrecere dar care vine sperind ca va reusi sa strice tot cheful. Insa isi lasa puterile la usa iar prezenta ei nu face decit sa aduca zimbetul pe buzele invitatilori.
“Unde-s multi puterea creste” asa ca REAUA poate sa plece asa cum a venit- fara succes.
Ursitoarele vor lasa un dar pentru micutul tau- “steaua norocoasa”. Steaua are inscriptionat numele si data nasterii bebelusului.

De ce petrecere de botez cu ursitoare?




Botezul este primul eveniment important din viata unui copil. Cei care i-au asteptat cu emotie venirea pe lume, vor face tot ce stiu mai bine pentru ca petrecerea de botez sa fie una reusita.

Taierea motului este o alta ocazie in care parintii pot include in petrecere un moment special cu Zanele Ursitoare.

Momentul URSITOARELOR – unic pentru acest eveniment extrem de emotionant, va aduce zambetul pe buzele tuturor invitatilor si o amintire fara pret pentru cei implicati.

Introducere



Petrecerea de botez sau tăierea moţului este un spectacol emoţionant în care zânele ursitoare vin să-i ursească copilului tău aducând cu ele toate darurile de care un copil are nevoie la început dar şi pe parcursul întregii vieţi - sănătatea, fericirea, bunăstarea, omenia, înţelepciunea, căldura. Ele vor face urări si pentru părinţi, bunici, nasi si invitaţi.

Zinele Ursitoare- fac dintr-o simpla petrecere de botez, un eveniment special si prezenta lor va fii o amintire de pret in albumul noului nascut.

Momentul ursitoarelor durează aproximativ 20, 25 de minute, iar efectul lui va fi cu siguranţă savurat atât de parinti cât şi de invitaţii acestora
Ursitoarele noastre in rochii superbe asemenea zanelor, adapteaza traditii de mii de ani in spiritul zilelor noastre, pastrand elementele cheie ale povestii de demult. Intregul lor program artistic este privit ca o mica piesa de teatru in care personajele sunt membrii familiei. Vor exista urselile, urarile de bine, un moment comic. Spectacolul se poate termina intr-o superba ploaie de confetti sau se poate continua cu

Opţional îngeraşii te întâmpină pe tine şi pe invitaţi la intrarea în locaţie. Ei sunt vestitorii botezului copilului tău şi sunt cei care le sugerează tuturor că în următoarele câteva ore vor intra într-o lume magică, de poveste...

In curand,vom avea un program artistic inedit de ursit de bine si de noroc la nunti:)

Povestea


A fost o dată ca niciodată, ca de nu era...A fost odată , departe, un regat în care domneau binele, norocul şi fericirea.  Iată ca într-o zi de primăvară, când soarele se ducea la culcare, regina acelui regat a născut 3 fete – printese frumoase şi alese, cum nu s-a mai văzut pe pământ...Şi fiecare dintre ele a primit câte un har de la Dumnezeu: Cea mai mare, a primit înţelepciune, sora mijlocie are darul de-a hărăzi norocul, iar cea mică, aduce cu ea iubirea ....Aşa se face ca cele trei surori, prinţese frumoase ca nişte flori, cu aceste daruri se pornesc de fiecare dată spre tărâmul pământului, atunci când un prunc mic se naşte, coboară..., iasă pentru câteva minute din  poveste şi vin să-i aducă noului născut gânduri bune şi urări care să-l însoţească pe parcursul întregii lui vieţi.

Ursitoare de Botez

Spectacol cu ursitoare la botez sau petreceri de moţ în Transilvania!

Ursitoarele vă invită să asistaţi la un spectacol emoţionant pentru toţi invitaţii Petrecerea de botez sau tăieri de moţ, presărat cu momente de poveste…


Cele trei zâne bune vor ursi de sănătate, fericire, iubire, înţelepciune şi bunăstare. Coregrafia, textul (doar live) şi muzica, sunt asigurate de ursitoare.


 

Pentru programări vă rugăm să ne contactati la ioanagazdac@gmail.com sau 0754060537