miercuri

Traditii si obiceiuri pentru taierea motului


taierea motului, petrecere la 1 an, 1 anisor, ruperea turtei, ursitoare de botez la taierea motului, petrecere cu taierea motutului, obiceiuri de taiat motu, traditia de a taia motul, traditii si obicieuri pentru taiatul motului, traditii si obiceiuri pentru ruperea turtei, ce se face la taierea motului
La varsta de un an sau trei ani, in functie de zona, copiilor li se taie motul, acest eveniment fiind mai mult dedicat baietilor. Unele familii prefera sa organizeze taierea motului si pentru fetite, cu toate ca specifica acestora este ruperea turtei.
Esentialul evenimentului consta in taierea cu un briceag a motului de catre nas. Parul micutului se prinde intr-un mot, iar in jurul lui se pune o turta sau un colac. In unele parti, traditia spune ca prichindelul trebuie asezat pe o perna care se daruieste apoi nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari. Superstitiosii ii leaga pe copii la ochi atunci cand le taie motul, iar de funda respectiva leaga un banut.
Tot traditiile din unele meleaguri spun ca micutul nu trebuie tuns pana la taierea motului. Smocul de par se pastreaza de catre parinti, insa nu trebuie aratat copilului pana la varsta de sapte ani. Dupa aceea, motul poate fi pastrat in continuare sau poate fi ingropat la radacina unui pom fructifer.
Parintii trebuie sa cumpere nasilor un asa-zis "plocon", adica o serie de daruri sau, in zonele rurale, un animal, iar nasii la randul lor trebuie sa ii aduca micutului cadouri. Tot parintii sunt cei care organizeaza o masa cu cei apropiati dupa momentul taierii motului.
Un obicei destul de raspandit este si punerea pe o tava a mai multor obiecte, din care fata sau baiatul trebuie sa aleaga. Se asaza o carte, un creion, bani, o oglinda, o jucarie, cosmetice sau lana, iar in functie de alegerea copilului, acesta va avea anumite calitati. De pilda, o fetita care va alege o oglinda va fi preocupata de aspectul sau fizic, sau daca va intinde mana spre carte, inseamna ca va fi studioasa.
Daca in cazul fetitelor se opteaza pentru respectarea traditiei cu ruperea turtei, aceasta pita sau turta va fi rupta de nas sau nasa in doua si apoi in patru in prezenta invitatilor. Ulterior, va fi impartita tuturor pentru a manca din ea. Si acest eveniment este urmat de o masa pentru participanti si nu lipsesc nici in acest caz darurile pentru micuta printesa.
Unii parinti urmeaza obiceiul aducerii ursitoarelor, care sunt chemate fie la botez, fie acum, la taierea motului. Cateva fete imbracate in zane ursitoare vin ii fac urari cat mai frumoase pruncului pentru un viitor plin de noroc si bucurii iar apoi ii ofera  daruri simbolice micutului.
sursa mami.ro
Daca doriti sa va animati evenimentul, nu ezitati sa chemati bunele ursitoare......

Ursitoare de Botez pentru David, baietelul Andrei si a lui Maruta



Botezul fiului lui Cătălin şi al Andrei Măruţă, David, a fost unul la care vedetele s-au înghesuit.
Astfel, printre invitaţii care au onorat petrecerea de la restaurantul din apropierea Bucureştiului s-au numărat membrii trupei Holograf (care, de altfel, au şi cântat alături de finalistul ”Românii au talent” de la Pro Tv, Valentin Dinu), Cristina Spătar şi soţul ei, Alin Ionescu, Alex Velea, Adi Cristescu, Miki ex-K-pital, Fly Projesc, Silviu Prigoană şi Adriana Bahmuţeanu, Honorius Prigoană Pepe, Smiley, managerul Mix Music, Marius Gavrilă, Cristian Ţânţăreanu, Viorica şi Ionică de la Clejani, Andreea Esca, Roxana Ciuhulescu, Laura Cosoi, Victor Ponta, Mirabela Dauer, Iuliana Marciuc, CRBL și mulți alții. Pe lângă muzică şi un meniu sofisticat, una dintre atracţiile serii de la petrecerea lui David a fost apariţia câtorva ursitoare care i-au ”ghicit” micuţului viitorul.

Vlad Ionescu şi-a botezat fetiţa înfiată



El şi-a botezat fetiţa adoptată, sâmbătă la Biserica Icoanei din Bucureşti. Micuţa se numeşte Ania Francesca şi a venit în familia patronului "Şcolii de Televiziune" pentru că acesta îşi dorea foarte mult încă o fetiţă. El mai are o fata de 12 ani, Ilinca. Vlad Ionescu a scos din buzunar aproximativ 20.000 de euro pentru petrecerea care a avut loc într-un restaurant din Capitală.
"Mai voiam o fetiţă şi dacă pe cale naturală nu a mai fost posibil, am adoptat-o pe Ania Francesca", a declarat, pentru Vlad pentru ziarul Naţional.
sursa: www.cancan.ro 
DACA ITI DORESTI URSITOARE LA BOTEZUL COPILULUI TAU, CLICK AICI

Daniela Gyorfi a ascultat cu lacrimi în ochi urările pentru fiica ei! Spectacol cu ursitoare!



Joi, cântăreaţa şi-a botezat fetiţa şi, cum se cade, a organizat împreună cu iubitul ei, George Tal, o petrecere de zile mare, la care a invitat de 200 de persoane. Înainte de 12 noaptea, cheful a fost întrerupt pentru un moment emoţionant. Ursitoarele i-au urat micuţei Maria sănătate, noroc şi o viaţă plină de iubire, in timp ce fetiţa dormea liniştită în braţele mamei care abia îşi putea stăpâni plânsul.

Daniela Gyorfi şi George Tal au petrecut ca la sfârşitul lumii joi seară după ce fiica lor a primit sfânta taină a botezului. Alături de naşi, familie şi prieteni cei doi au dat frâu liber distracţiei pe acordurile celor mai cunoscute piese de muzică poplară, machedonească şi de petrecere.

 Cheful s-a încins şi petrecăreţii s-au prins cu toţii în horă, riongul de dans devenind încăpător. Mina serioasă le-a revenit aproape de miezul nopţii când DJ-ul a anunţat momentul ursitoarelor. Tot atunci, micuţa Maria a fost adusă în localul în care se desfăşura petrecerea şi unde şi-a continuat liniştită somnul deşi başii din boxe făceau pereţii să trepideze. În momentul în care coşuleţul în care se afla a fost luat cu asalt de invitaţi, odihna i-a fost tulburată şi a început să scâncească. A adormit la loc, aproape instantaneu, în secunda în care mama ei a luat-o în braţe şi a început jocul Ursitoarelor. Femeile i-au urat copilei să fei frumoasă, isteaţă, sănătoasă şi bucuroasă şi pe tot parcursul reperezentaţiei lor Daniela şi-a stăpânit cu greu lacrimile. Vizibil emoţionată, cântăreaţa nu şi-a putut lua ochii de la îngeraşul ei. Fetiţa a părăsit restaurantul în apaluzele celor prezeţi, iar cheful a continuat până în zori. 
sursa:www.cancan.ro

DACA ITI DORESTI URSITOARE LA BOTEZUL COPILULUI TAU, CLICK AICI  

vineri

Ce fac, de fapt, ursitoarele?


Cu siguranta va intrebati ce fac fetele ursitoare la un asfel de spectacol...

DEX-ul ne spune ca "a ursi" inseamna "a hotărî dinainte soarta unei fiinte sau a unui lucru; a meni, a predestina", dar si "a face cuiva farmece, vrăji". O astfel de definitie poate fi un pic suspecta pentru unele persoane, daca am folosi-o pentru a descrie ceea ce facem noi.

Atunci cand am conceput sceneta ne-am documentat temeinic, pentru a avea o baza reala, astfel ca am citit povestile si legendele romanesti, dar si pe cele ale Europei occidentale, in care apar aceste fiinte de basm. Doar ca nicaieri ursitoarele nu sunt descrise si nici ceea ce spun ele exact nu este mentionat. Dar ne-am dat seama ca sunt imagini ale unui subconstient colectiv, ale unei culturi comune, de aceea ele apar la civilizatii diverse, intinse pe mari spatii geografice. Astfel incat am facut apel la imaginatie si intuitie pentru a crea niste personaje, texte si actiuni care sa se asemuiasca imaginii tuturor despre ursitoare, iar aparitia noastra si ceea ce spunem sa nu necesite explicatii suplimentare.

Pe o muzica serafica, aparem una cate una, diferite ca aspect si comportament, pentru ca avem puteri, intentii si personalitati unice, iar primul lucru pe care il facem este sa ne prezentam. Nu stii cum sa privesti o entitate, daca nu stii ce este si de unde vine.

Fiecare dintre noi isi ofera apoi darul sau pruncului – nu lucruri meschine, materiale si trecatoare, ci puteri pe care nimeni nu i le va putea lua vreodata! Nu vom dezvalui aici despre ce este vorba, caci doar cei alesi (si cei care ne cheama) au dreptul sa stie.

Dar noi nu suntem doar cele care aduc daruri copilului, ci si cele care il indruma de-a-lungul firului vietii. De aceea, in acest moment crucial al vietii, toata intelepciunea noastra o condensam in sfaturi cu grija alese si bune de urmat.

Iar in final, ca pruncul sa ramana linistit, ii cantam cu dragoste si dor, asa incat nu doar el, ci si parintii si invitatii raman vrajiti si se simt ca in lumea povestilor in care ne cufundam atunci cand inca mai eram copii.


Vrajile noastre sunt bune, si cea mai mare putere pe care o avem e aceea de va aduce zambetul pe buzele dumneavoastra.

sursa ursitoareiasi